Hľadanie
E-mail info@espressoprofi.sk  Telefon +420 723 375 670
Vyberte si kategóriu
    Menu Zavrieť
    Späť na všetky

    Ako správne pripraviť espresso

    Ako správne pripraviť espresso

    Kvalitné espresso charakterizuje karamelová farba, jemná pena, vyvážená chuť a plná vôňa. Talianske espresso je najobľúbenejší nápoj na svete. Pripravte si ho doma rovnako ako profesionálny barista. Caffè espresso má predpísaný spôsob prípravy.

    Ako vyzerá správne espresso

    • Espresso má objem 20 až 30 ml
    • Podáva sa v malej predhriatej šálke s objemom 50 až 70 ml
    • Nie je príliš riedke ani vodnaté
    • Na povrchu je hustá a hladká vrstva peny
    • Farba je karamelová alebo oriešková
    • Má plnú a vyváženú chuť aj vôňu
    • Výborne chutí aj bez cukru a bez mlieka, ako sa v Taliansku tiež najčastejšie pije

    Aké príslušenstvo potrebujete na prípravu espressa

    • Výbornú zrnkovú kávu
    • Kvalitný mlynček na kávu
    • Kávovar s príkonom na ohrev nad 1000 W a tlakom 9 barov

    Aký zvoliť druh kávy

    V ponuke e-shopu nájdete naše vlastné zmesi kávy, ktoré sa pražia v Českej republike a vždy sú čerstvé. Zrnková káva je výbornou voľbou pre skutočných milovníkov kvalitnej kávy s čerstvou vôňou a plnou chuťou. Pokiaľ máte doma automatický kávovar alebo aspoň mlynček na kávu, je pre vás pražená zrnková káva jasnou voľbou.

    Káva Arabica tvorí tri štvrtiny svetovej produkcie, vyznačuje sa kyslejšou a bohatou chuťou s tónmi ovocia, orieškov, čokolády, karamelu i kvetín s neodolateľnou arómou. Oproti horkej a zemitej Robuste má tiež 2 až 3 krát menej kofeínu. Ich kombináciou získate unikátnu chuť i vôňu, káva bude mať krásnu penu aj primeranú dávku kofeínu.

    Hrubosť mletia kávy

    Hrubosť mletia kávy má veľký podiel na kvalite výsledného espressa. Napriek príliš hrubo namletým kávovým zrnám voda rýchlo pretečie a espresso bude svetlé, riedke a bez peny. Príliš jemne namletá káva má horkú chuť a tmavú penu. Správnu hrubosť kávy spoznáte až praxou. Časom bude vaše espresso jednoducho perfektné.

    Základ na prípravu perfektného espressa

    • 7 g kávy
    • 90 ºC teplota vody
    • 9 barov tlak vody
    • 25 sekúnd doba extrakcie

    Ako na prípravu dokonalého espressa

    • Nameľte kávu a odmerajte 7 g
    • Dôkladne osušte páku kávovaru, nech sa na ňu káva nelepí
    • Naplňte páku mletou kávou a rovnomerne ju rozprestrite
    • Stlačte kávu tamperom do roviny, aby voda pretekala rovnomerne
    • Utrite okraje páky, nasaďte ju na hlavu kávovaru a pevne ju utiahnite
    • Zapnite výdaj vody a nahriatu šálku vložte pod trysku
    • Približne za 25 sekúnd získate 30 ml kávy, strážte si čas a objem

    Správne espresso v sebe nesie náznakovú aciditu zakomponovanú do chuti tak, že sa mám káva nezdá kyslá, má unikátnu plnú chuť, náznak sladkosti a miernu horkosť. Zdobí ho hustá a hladká pena a sprevádza unikátna vôňa a aróma.

    Komentáre
    Zanechajte svoj komentár Zavrieť
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★