Pokiaľ milujete kávu s našľahaným mliekom do hodvábnej peny, asi si radi vychutnáte cappuccino, espresso macchiato, latté macchiato, café latté alebo flatwhite. Pozrime sa na to, v čom sa tieto nápoje líšia a na akú kávu v šálke sa môžete tešiť.
Espresso macchiato
Espresso macchiato, teda „makjato“, znamená škvrnitý, čo tento nápoj úplne charakterizuje. Na povrchu mliečnej peny má totiž hnedé škvrny od kávy. Pripravíte si ho ľahko. Do šálky s espressom pridáte na povrch kávy mliečnu penu bez mlieka. Kávu ocenia milovníci horkých druhov kávových zŕn a horkej chuti arabiky. Mliečna pena bez mlieka totiž bravúrne podčiarkne horkú chuť kávy.
Cappuccino
Cappuccino je jeden z najobľúbenejších kávových nápojov. Objem nápoja by mal byť 150 až 180 ml vrátane espressa. Šálku na cappuccino s ristrettom či espressom zalejete až po okraj vyšľahaným mliekom s mikropenou. So správne napeneným mliekom s teplotou do 65 ºC nápoj ľahko zosladne.
Zabudnite na mýty, že by cappuccino malo mať bublinky na povrchu alebo tvrdú penu, cez ktorú neprepadne cukor. Horúce mlieko sa prepojí s penou, ktorá musí byť lesklá, jemná a lahodná. Vďaka tomu na nej môžete kresliť obrázky. Na pravé cappuccino nepatrí ani škorica, kakao ani perník. Odporúčame ľahko kyslastú kávu s tónmi orechov, ktorá v kombinácii s sladkastým mliekom získa zaujímavú chuť.
Cafe latté
K nápojom s väčším objemom sa radí café latté a latté macchiato. Obsahujú viac mlieka ako je v cappuccine. Na oba nápoje odporúčame zmes arabiky a robusty s výraznejšou chuťou, ktorá sa v objeme mlieka nestratí. Cafe latté sa pripravuje do šálky s objemom 250 ml a do pripraveného espressa sa naleje napenené mlieko.
Latté macchiato
Latté macchiato sa pripravuje do pohára a má obrátený postup prípravy. Do speneného mlieka sa nalieva espresso. Na vytvorenie efektných vrstiev nechajte spenené mlieko v pohári odstáť, aby došlo k oddeleniu mlieka od peny. Potom nalejte espresso. Na povrchu peny zostane podľa názvu škvrna po káve.
Flatwhite
Flatwhite pochádza z Austrálie, pripravuje sa do pohára aj do šálky a obsahuje viac kávy a menej mlieka. Dvojité espresso zalejte mliečnou mikropenou až po okraj.