Káva je pre mnohých z nás súčasťou dňa. Milujeme jej chuť aj vôňu a evokuje v nás chvíle pohody a odpočinku. Spája nás s rodinou, priateľmi i obchodnými partnermi a dokáže nás prepojiť aj s úplne neznámymi ľuďmi. Kedy je ten najlepší čas na kávu?
Štúdie a výskumy
Káva má vďaka kofeínu povzbudzujúce účinky, obsahuje však aj celý rad minerálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Podľa mnohých výskumov majú milovníci kávy menšie problémy s váhou, nižšie riziko ochorenia diabetom 2. typu i ochorení pečene vrátane cirhózy, obzvlášť tí, ktorí pijú 4 i viac šálok kávy denne. Podľa štúdií káva o 40% znižuje aj riziko vzniku rakoviny pečene, druhého najčastejšieho typu rakoviny.
Káva pre psychickú pohodu
Káva má pozitívny vplyv na navodzovanie duševnej pohody. Pravidelní konzumenti kávy majú menej často depresie, úzkosti a iné duševné problémy. Nič sa však nesmie preháňať a nemáme prekračovať dávku viac ako 300 mg kofeínu denne. Podľa štúdií majú ľudia, čo pravidelne pijú kávu o 32 až 60% nižšie riziko ochorenia Parkinsonovou chorobou a káva ich chráni aj pred Alzheimerovou chorobou.
Benefity v čistej káve
Čistá káva bez cukru a šľahačky nám dodá množstvo antioxidantov. Môžete si do nej pridať trošku mlieka. Pokiaľ sa však káva nepripravuje správne, vylučuje cafestol a môže zvyšovať cholesterol. Na turka teda radšej zabudnite. Pri pražení sa prebudí k životu 800 až 1000 aromatických látok, ktoré si môžete vychutnať.
Kedy je ideálna rias na kávu
Káva nalačno stimuluje produkciu žalúdočných kyselín, čo môže vyvolať dráždenie a pálenie záhy. Navyše sa zvýši až o 50% hladina krvného cukru, čo zvyšuje riziko ochorenia cukrovkou 2. typu. Káva najlepšie funguje ráno a dopoludnia alebo pred dôležitým testom či skúškou. Starším ľuďom prospeje aj popoludní pri prirodzenom poklese aktivity. Účinky kofeínu v tele pretrvávajú až 6 hodín, preto by sme mali vypiť poslednú šálku kávy skoro popoludní, aby sa nám v noci dobre spalo.
Káva podľa Talianov
Taliani sú v pití kávy majstri. Na raňajky alebo dopoludnia si dávajú cappuccino, v popoludňajších hodinách pijú iba espresso. Po hlavnom jedle si dávajú na podporu trávenia aj caffè corretto, čo je espresso s troškou grapy alebo iného destilátu.