Hľadanie
E-mail info@espressoprofi.sk  Telefon +420 723 375 670
Vyberte si kategóriu
    Menu Zavrieť
    Späť na všetky

    Ako pravidelná starostlivosť o kávovar zlepší chuť kávy

    Vyčistený kávovar vám dopraje väčšie potešenie zo šálky kávy. Zatočte s usadeninami vodného kameňa, baktériami aj plesňou v pákovom aj automatickom kávovare. Iba pravidelným a dôkladným vyčistením je možné dosiahnuť hygienický stav kávovaru.

    Hygiena a zdravie

    K množeniu baktérií a plesní prispieva vlhkosť a teplo, navyše sa v zariadení ukladajú kávové oleje a zvyšky kávy. V neudržovanom prístroji môže byť rovnaké množstvo choroboplodných zárodkov ako odpadu. To sa prejaví na vašom žalúdku aj zdraví.

    Kvalita a chuť kávy

    Zvyšky kávových olejov časom stuhnú a káva získava horkú chuť. Kvalita a chuť kávy sa mení aj vďaka usadeninám vodného kameňa a znečisteniu stroja. Dlhodobo nečistená jednotka mliečnej peny zmení kvalitu mliečnej peny, konzistenciu aj chuť.

    Životnosť kávovaru

    Pokiaľ sa kávovar pravidelne nečistí a neodvápňuje, časom z prístroja počujete hlasnejšie zvuky a ovplyvní to aj výkon kávovaru. Trysky sa upchajú, vedenie poškodí a celé zariadenie sa môže aj zlomiť. Pravidelné čistenie prístroja predĺži jeho životnosť.

    Vyčistite celý kávovar

    Okrem odvápnenia je nutné čistenie jednotky mlieka, sparovacej jednotky, odkvapkávacej misky, nádoby na kávovú usadeninu aj nádrže na vodu. Nádržku na vodu po umytí osušte a nechajte do rána uschnúť, než ju naplníte znovu vodou. Odkvapkávaciu misku aj nádobu na usadeninu vytrite do sucha, nech sa v nich netvoria plesne.

    Pozor na mikroorganizmy a riasy

    V nádržke na vodu sa môžu vytvoriť usadeniny vodného kameňa, ktoré tvoria živnú pôdu pre všetky druhy mikroorganizmov a tvorbu rias. Automatický kávovar umiestnite vždy mimo dosahu priameho slnečného žiarenia za oknami kuchyne.

    Ako čistiť sparovaciu jednotku

    Pokiaľ máte plne automatický kávovar s odnímateľnou sparovacou jednotkou, 1x denne či týždenne ju vyberte a opláchnite pod tečúcou vodou bezčistiacich prostriedkov, nech sa odstránia všetky zvyšky mletej kávy. Nechajte ju cez noc uschnúť. Aspoň 1x za mesiac prístroj odvápnite dekalcifikačným prostriedkom.

    Ako čistiť mliečny systém

    Zakaždým, keď si pripravíte kávu s mliekom, prepláchnite mliečny systém. Trysku a hadicu prepláchnite horúcou vodou a parou. Rozoberte jednotku mliečnej peny a vykonajte zvyšok čistenia podľa návodu na obsluhu. Využite čističe mliečnych ciest, aby sa uvoľnili všetky tvrdé zvyšky mlieka a mliečne baktérie.

    Servis a údržba kávovarov

    Na vyčistenie miest, na ktoré sa pri bežnej údržbe nedostanete, využite 4x do roka servis, minimálne 2x ročne. Čistenie profesionálnymi prípravkami na nedostupných miestach zaistí výbornú kvalitu a chuť kávy aj životnosť kávovaru. Technik nastaví kávovar na vami používanú kávu a preverí tesnosť vodného systému.

    Komentáre
    Zanechajte svoj komentár Zavrieť
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★