Káva a kofeín sú často diskutovanou témou. Či už účinky kofeínu kvitujete s povďakom, alebo by ste sa im napríklad kvôli nespavosti radšej vyhli, pozrite sa s nami na to, aké hlavné faktory určujú obsah kofeínu v káve.
Najpodstatnejším rozlišovacím faktorom pre množstvo kofeínu v káve je rozdelenie kávy na Arabiku a Robustu. V našej pražiarni pražíme oba druhy kávy. Rozdielov medzi dvoma hlavnými druhmi kávovníkov je naozaj veľa a líšia sa aj ich obsah kofeínu. Káva sa vo vetve kávovníkov Arabiky i Robusty ďalej člení na jednotlivé odrody, ktoré sa potom od seba ďalej rozlišujú svojou špecifickou chuťou aj podielom kofeínu.
Arabica a obsah kofeínu
Káva Arabica je na pestovanie podstatne náročnejšia, plodí menej a pomalšie a kávové zrná v sebe majú podstatne menší obsah kofeínu. V kávovom zrne kávovníka odrody Arabica nájdeme podiel kofeínu 1,2 až 1,5 %. Existujú teda odrody Arabiky, ktoré sa obsahom kofeínu približujú skôr nižšej či vyššej hraničnej hodnote podielu kofeínu v kávovom zrne.
Robusta a obsah kofeínu
Káva Robusta sa pestuje o dosť ľahšie ako Arabica. Odrody tohto kávovníka vyžadujú nižšie nadmorské výšky, plodia skôr, väčšinou už po 2 až 3 rokoch a navyše produkujú podstatne viac kávových plodov. Kávovníky odrody Robusta majú vyšší podiel kofeínu v zrne, ktorý sa pohybuje od 2,2 do 2,7 %. Opäť záleží na jednotlivých odrodách kávovníka. Robusta má aj viac acidity - kyslosti oproti Arabice.
Vplyv praženia kávy na obsah kofeínu
Rozšírený mýtus, že tmavšia káva má vyšší obsah kofeínu, sa nezakladá na pravde. Podiel kofeínu sa neodvíja od intenzity praženia kávy. Vzhľadom na teploty, ktoré sa dá pri pražení kávy dosiahnuť v pražiacom bubne, nemôže daný proces obsah kofeínu v káve ovplyvniť. Musela by sa pražiť pri takých vysokých teplotách, kedy by sa spálila.
Bezkofeínová káva
Bezkofeínová káva nie je na svete definovaná rovnako. V USA musia byť zrná zbavené aspoň 97 % pôvodných hodnôt kofeínu a obsahovať maximálne 0,04 % kofeínu u Arabiky a 0,07 % u Robusty. V krajinách EÚ musí byť bezkofeínová káva zbavená kofeínu na zostatkovú hodnotu kofeínu v zrne maximálne 0,1 % u Arabiky aj silnejšej Robusty. Proces dekofeinizácie kávy prebieha pomocou chemických rozpúšťadiel, napríklad etylacetátu či metylénchloridu, procesom SWP - Swiss Water Process, teda rozpustnosti a osmózy, alebo procesom využívajúcim CO2 - oxid uhličitý