Hľadanie
E-mail info@espressoprofi.sk  Telefon +420 723 375 670
Vyberte si kategóriu
    Menu Zavrieť
    Späť na všetky

    Pijete kávu bez mlieka? Základom úspechu je poctivé espresso

    Pijete kávu bez mlieka? Základom úspechu je poctivé espresso

    Pokiaľ v kaviarni pri pohľade do nápojového lístka tápete v názvoch kávy, priblížime vám v tomto článku rozdiely v typoch čiernej kávy, ktorej základom je kvalitné espresso. Čo sa skrýva pod tajuplnými názvami kávy? Nasledujúci prehľad vám to objasní.

    Pojem piccolo alebo malý pravdepodobne zaviedli talianski turisti, ktorí namiesto našich bežných veľkých káv chceli dostať silnú kávu v malom hrnčeku, presne ako v rodnom Taliansku. Nápoj tohto názvu teda v nápojovom lístku nenájdete. Názov najbežnejšieho nápoja pripravovaného z kávových zŕn pochádza zo slova express alebo rýchly.

    Espresso

    Kvalitné espresso sa pripravuje zo 7 až 14 g kávy pod minimálnym tlakom 9 barov. Extrakcia trvá asi 30 sekúnd. Teplota vody sa má pohybovať okolo 90 ºC a nikdy nesmie dosiahnuť bod varu. Veľkosť espresso šálky má byť 60 až 90 ml, objem kávy 25 až 35 ml a obsah kofeínu asi 64 mg.

    Espresso lungo

    Lungo alebo dlhý, alebo vodový či zriedený, je espresso s dvojnásobným objemom vody. Množstvo kávy je teda prakticky rovnaké ako pri espresse, len z 8 g kávy vznikne 60 ml nápoja a zo 16 g 120 ml espresso lungo. V kaviarňach ho môžete nájsť aj pod pojmom predĺžené espresso. Crema či pena na ňom zostane.

    Espresso doppio

    Espresso doppio alebo double shot je dvojité espresso. Veľkosť espresso šálky má byť 60 až 90 ml, objem kávy 60 ml a obsah kofeínu asi 128 mg. Pripravujte sa rovnakým spôsobom z dvojitej dávky pomletej kávy. Obsahuje toľko kofeínu, ako majú 3 veľké poháre Coca-coly, cukor v doppiu ale nenájdete, pokiaľ si teda kávu neosladíte.

    Americano

    Americano patrí do šálky 150 až 180 ml, objem kávy je 30 ml a obsah kofeínu 64 mg. Nápoj sa dopĺňa vodou v pomere 1 ku 5. Buď vám vodu doleje priamo barista pred podávaním, alebo prinesie ku káve vodu a vy si ju dolejete podľa chuti. Pri forme prípravy Long black alebo priamo do horúcej vody prídete o značnú časť cremy.

    Ristretto

    Taliani milujú ristretto a vypijú aj 5 až 6 šálok denne. Do šálky s objemom 60 až 90 ml patrí len 20 ml kávy s obsahom kofeínu 64 mg. Nápoj pochádza z južného Talianska, pripravuje sa z rovnakej dávky kávy ako espresso, ale používa sa naň jemnejšie mletá káva, aby za 25 sekúnd extrakcie natieklo do šálky len 20 ml malej silnej kávy.

    Komentáre
    Zanechajte svoj komentár Zavrieť
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★